Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zlecił Inspekcji Handlowej przeprowadzenie kontroli jakości i oznakowania produktów pochodzących z gospodarstw rolniczych ekologicznych. Uchybienia stwierdzono w 44 procentach sprawdzonych placówek. Główny problem stanowiły kwestie formalne związane ze złym oznakowaniem produktów żywnościowych pochodzenia ekologicznego.
Nieprawidłowe oznakowania to duży problem ponieważ są one gwarancją jakości tych produktów. Mowa tu o braku numeru jednostki certyfikującej, braku napisu w języku polskim. Te błędy nie mają jednak wpływu na jakość ekologicznych produktów.
Produkty rolnictwa ekologicznego musi być rozpoznawalny przez odpowiednie logo, którym jest zielona flaga z listkiem złożonym z gwiazd może to również być logo czarno-białe lub w innym kolorze. Pod takim znakiem umieszcza się napis „Rolnictwo UE” lub nazwę kraju w którym zostały wyprodukowane surowce, oraz numer jednostki certyfikującej.
Mało kto czyta etykiety, a dodatkowe zamieszanie na pewno powoduje masę nadużyć i zamiast kupić produkt ekologiczny to kupuje się niezdrowy chemiczny.